Tid för dubbdäck förlängs

Tid för dubbdäck förlängs

Orsaken är coronapandemin (Covid-19).

Transportstyrelsen förlänger i år deadline för byte till sommardäck till 30 april. Orsaken är coronapandemin.

Vi har tidigare rapporterat att Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) larmat om att  perioden där man får byta från dubbdäck till somamrdäck från 31 mars till 15 april, är alldeles för kort och innebär en orimlig belastning på däckverkstäderna. När dessutom coronaviruset härjar för fullt kan det resultera i personalbortfall. 
– Den här arbetsbördan är fullständigt orimlig att hantera för oss i branschen, därför kräver vi att tidsgränsen slopas i sin helhet, säger SFVF:s vd Bo Ericsson.

Nu har Transportstyrelsen bestämt sig för att ge däckskiftarna mer tid. De beslutar med stöd av paragraf 18 i kapitel 18 av fordonsförordningen (2009:211) om ett undantag från paragraf 8 i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2009:19) om krav på användning av dubbade däck. Undantaget innebär att dubbade däck är tillåtna att användas fram till den 30 april 2020.

– Som branschföreträdare för nordens största fordonsbranschförening är jag glad, säger Bo Ericsson om beslutet. Han fortsätter:
– Följderna av Coronaviruset smittspridning innebär att branschen genomgår en oerhört tuff period med permitteringar, sjuk personal, stängda skolor och karantän för både personal och verkstadskunder. Våra medlemmar som består av verkstäder och många däckverkstäder är i stort behov av en förlängd skiftestid, för att ha en möjlighet att hinna med att skifta hjul inom föreskriven period.

Även Däckbranschen Sverige är glada över dispensen:
– Vi hoppas att den tillfälliga ordning som nu införs ska komma att bli beständig så att vi får en månad på oss att skifta dubbdäck till sommardäck, säger Fredrik Ardefors, vd för Däckbranschen Sverige, i ett gemensamt uttalande med Tommy Letzén, vd för Motorbranschens Riksförbund. 

Transportstyrelsen poängterar att den två veckor extra tidsfristen enbart gäller för i år och råder bilägare att inte vänta in i det sista med att byta.
– Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Call Now Button